En förlossning, oavsett om den är vaginal eller utför med kejsarsnitt, förändrar kroppen. Många gånger kan kroppen återhämta sig helt av sig själv, i andra fall behöver man läkarvård. Kanske gick din förlossning ”snabbt och lätt” (alltså inga förlossningsskador), då brukar kroppen på en kort tid återhämta sig genom vila.
Att man blir förstoppad efter förlossning är väldigt vanligt och beror bland annat på att tarmarnas funktioner saktas ned under graviditeten. Om du dessutom fick någon slags förlossningsskada (exempelvis bristningsskador som är oerhört vanliga) kan förstoppning bli en konsekvens av det. Har du blivit klippt och sydd kommer det kännas lite ångestfyllt och läskigt att gå på toa, oavsett om du ska kissa eller bajsa. Dessutom är det inte jättelockande att behöva krysta ut avföring precis efter att du krystat ut en bebis. Allt i bäckenområdet är trött och utslitet och behöver tid till återhämtning. Många nyblivna mammor drar sig från att gå på toa på grund av rädsla för smärta. Detta kan leda till förstoppning.
Vanliga orsaker till varför man blir hård i magen efter förlossning beror ofta på:
- Man får i sig för lite vätska (är man uttorkad finns inte tillräckligt med vätska i avföringen och då blir bajset hårt och gör ont att få ut).
- Man äter inte tillräckligt med mat som har mycket fibrer.
- Man är rädd, nervös och orolig över toabesök, kanske på grund av smärta i underlivet efter förlossningen.
Det finns bra tips och saker du själv kan göra för att få igång magen igen, bland annat:
- Drick mer vatten och försök få i dig fiberrik mat. Varför inte äta ett krispigt äpple?
- Fråga barnmorskan om laxerande medel kan vara aktuellt för dig.
- Håll dig inte! När du får första signalen från tarmen om att det är dags för nummer två ska du gå.
- Väl på toaletten kan det hjälpa att ha fötterna på en pall, då blir det lättare för bäckenbotten att slappna av.
Hård i magen efter förlossning
Det är vanligt att bli hård i magen efter förlossning, det kan ofta bero på att man inte får i sig tillräckligt mycket vätska. Om du ammar går det åt ännu mer vätska än normalt, du behöver alltså fylla på vätskenivåerna mer än vanligt. Tänk på att det finns många råvaror som är naturligt laxerande, exempelvis katrinplommon, blomkål och mogen banan.
Är du nervös inför att kissa också? För den som varit med om en svårare förlossning med bristningar som följd, är det helt naturligt att känna sig rädd inför toalettbesök efter förlossningen. Den som spruckit mycket, hela vägen till ändtarmen är naturligtvis rädda för smärta när det är dags för nummer två. Ett tips för att lindra eventuell smärta när du ska kissa, är att kissa i duschen till en början. Genom att spola ljummet/varmt/behagligt tempererat vatten på livmoder och underliv samtidigt som du kissar kan du lindra eventuellt obehag och smärta.
Efter toalettbesöket
Den närmsta tiden efter en förlossning kan som sagt toalettbesöket bli ångestladdat. Ett tips är att förbereda saker som minskar smärtan efteråt. För vissa hjälper det mycket att hålla en nedkyld binda mot underlivet efter toalettbesöket. För andra hjälper det mer med värme. Om du vet detta kan det vara bra att lägga in en värmekudde i mikron just innan du går på toa så har du smärtlindringen redo till hands efteråt.