När man varit gravid händer det såklart en hel del saker med kroppen. Att baka en bebis i magen kommer naturligtvis att förändra kroppens utseende. Det är exempelvis väldigt vanligt att gå upp en del i vikt under graviditeten, något som är helt normalt och viktigt. Dock kan det för många kännas jobbigt att se kroppen förändras. Kanske tycker du inte om den extravikt du lagt på dig, eller känner dig obekväm i kroppen för att den är tyngre, större och mindre flexibel? Ingen fara. Det finns massor av enkla saker du kan göra för att gå ner i vikt efter förlossning och komma tillbaka till din vanliga form (om det är vad du vill).

Att tre dagar efter förlossningen springa till närmsta PT är inte att rekommendera. Låt det ta tid, tänk på att din kropp faktiskt skapat barnet du förmodligen bär på just nu. Det är värt en eloge. Du ska inte lägga stress och press på kroppen genom att träna intensivt direkt efteråt. Du ska heller inte gå på strikta dieter och rasa i vikt, det är varken hållbart eller hälsosamt. Det räcker oftast med att göra några små förändringar för att du ska gå ner i vikt efter förlossningen.

 

Kosten viktigare än träningen

Man har gjort många olika undersökningar på kvinnor som vill gå ner i vikt efter förlossning. Vissa följer intensiva träningsprogram, andra strikta dieter. Dock har man märkt störst, snabbast och mest bestående resultat på de kvinnor som helt enkelt skapat små, nya vanor. Till exempel:

  • Få in mer fibrer i maten. Du behöver inte dra bort något (förbud leder sällan till något positivt), utan satsa på att lägga till istället för att ta bort. Du kommer snart märka att du blir mättare och nöjdare med fiberrik kost, den onyttiga maten kommer snart falla bort mer och mer av sig själv.
  • Förbered kvällen innan. Ofta leder stress och hunger till onyttiga beslut. Se till att lägga tio minuter varje kväll på att förbereda morgondagens lunch.
  • Få in träning som passar dig. Glöm sex dagars hård träning på gymmet. Satsa istället på att försöka komma ut en stund varje dag i naturen. Promenader är alldeles lagom den första tiden efter förlossningen.

Tänk på att du inte bör gå ner snabbare eller mer i vikt än cirka 0,5 till max 1 kilo i veckan om du vill få bestående resultat. När man rasar i vikt på grund av dieter eller stenhård träning är risken extremt stor att du snart går upp alla kilon igen och ofta mer därtill.

 

Bästa tipsen för dig som vill gå ner i vikt efter förlossning

Det bästa du kan göra är att skapa nya rutiner, men inte bara för en kort period utan för hela livet. Därför bör du endast göra väldigt små förändringar. Visst, viktminskningen kommer gå långsammare, men den kommer vara betydligt enklare och dessutom ge dig långsiktiga resultat som är bestående. Om du vill snabba på processen finns det även bra träningsprogram efter graviditet som är utformade för mammor.

Sista tipset är att ta det lugnt, börja inte med någon viktnedgångsresa direkt efter förlossningen. Ge din kropp tid att återhämta sig, att börja ändra kosten kan du göra framöver, ge dig själv några månaders återhämtning och vila tillsammans med ditt barn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *