Felläkta eller ej upptäckta skador i bäckenbotten kan korrigeras i efterhand tack vara rekonstruktiv kirurgi, som i regel utförs av en gynekolog. Besvär med förlossningsskador kan medföra symptom som bland annat innefattar svårigheter att knipa eller tömma tarmen, och/eller en känsla av vidhet i underlivet.

Gynekologer som korrigerar förlossningsskador opererar ofta in ett nav i bäckenbotten, som i många fall ger dig ett starkare knip samt en mildring av dina symptom.

 

Hur många blir nöjda med rekonstruktiv kirurgi?

Enligt registerdata från Sverige är cirka 70 % av de kvinnor som genomgår rekonstruktiv kirurgi nöjda med resultatet. Nöjda patienter märker av en tydlig lättnad av symptomen, medan de som är missnöjda ofta tycker att det ärr som bildas på grund av ingreppet är besvärligt.

Ärret kan bidra till smärta vid samlag, men i många fall kan en duktig fysioterapeut mjuka upp ärret, och därmed lindra eller helt bota de symptom som kvarstår.

 

Läs mer: Det är vanligt med förstoppning vid graviditet.

 

Gör rekonstruktiv kirurgi ont?

Ja, det kan göra mycket ont i underlivet i uppemot en vecka efter att du korrigerat dina förlossningsskador. I samband med att den andra läkningsveckan påbörjas är det vanligt att smärtan avtar. Det är även en bra idé att ligga stilla under de första veckorna efter operationen, främst för att undvika ytterligare ärrbildning och/eller smärta.

 

Vad kostar rekonstruktiv kirurgi efter barnafödsel?

I normala fall brukar Landstinget bekosta rekonstruktiv kirurgi efter barnafödsel. Men mer estetisk kirurgi, som inte innebär smärtlindring utan enbart påverkar din kropps utseende, måste du ofta bekosta själv enligt Läkartidningen. En rekonstruktiv kirurgi hos en privat aktör kostar cirka 30 000 till 40 000 kronor.

 

Hur kan man finansiera rekonstruktiv kirurgi?

Om Landstinget beslutat att inte bekosta den kirurgi du är i behov av måste du vända dig till en privatklinik, och för att täcka de kostnader som uppstår kan du vara tvungen att ta ett lån. Ett lån för rekonstruktiv plastikkirurgi är dock en bra idé.

Om vi utgår från att ingreppet kostar 30 000 kronor, och du bara behöver låna ett mindre belopp, kan du alltid lösa lånet i förtid. Alternativt kan du ta ett stort lån som täcker hela operationen, medan du samtidigt löser in befintliga lån hos en låneförmedlare, likt Sambla.

Det är fördelaktigt att sammanfoga befintliga lån; dels för att en lägre ränta innebär en kostnadsbesparing för dig, och dels för att banker betraktar personer med ett stort lån som mer kreditvärdiga i jämförelse med personer med många mindre krediter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *