Efter en vaginal förlossning händer mycket med underlivet. Under själva utdrivningsfasen, alltså när kvinnan krystar ut sitt barn, töjs allt i bäckenområdet. Alltså alla muskler sträcks ut, i vissa fall till flera hundra procent. Något kroppen gör per automatik för att barnet ska ha plats nog att komma ut. Detta kommer såklart att märkas även den första tiden efter förlossningen. Många kvinnor upplever det som att ”allt känns stort och tungt”. Beroende på om du fick några komplikationer under förlossningen kan en del drabbas av framfall eller andra förlossningsskador som kan påverka underlivet efter förlossning mer än hos andra. När man pratar om underlivet efter förlossning pratar man ofta om grader 1 till 4. Här är en beskrivning om vad det innebär:

  1. Grad 1 innebär att mamman spricker något när hon krystar ut barnet, detta är väldigt vanligt, särskilt bland förstföderskor. I grad 1 av förlossningsskador skadas inte själva musklerna utan endast slemhinnor och slidans väggar påverkas. Det kan ändå vara jobbigt, i vissa fall kan kroppen behöva upp till ett år på att återhämta sig. Förlossningsskador av grad 1 brukar leda till ett eller fåtal stygn direkt efter förlossningen.
  2. Grad 2 innebär att man spruckit ännu mer, sprickan har gått en bit in på mellangården. Den här sortens förlossningsskador är värre eftersom även musklerna drabbas (längre återhämtning).
  3. Grad 3 och 4 – den värsta sortens förlossningsskador är grad 3 och 4. Grad 3 innebär att kvinnan brustit från vaginan hela vägen till den yttre ändtarmens ringmuskel, ibland fram till, ibland en bit igenom och ibland hela vägen igenom. Har man drabbats av 4 gradens förlossningsskador innebär det att man spruckit hela vägen, i bristningsögonblicket är det alltså helt öppet mellan vagina och tarm.

Den svåraste formen av förlossningsskador förändrar såklart underlivet efter förlossning. För vissa kan man få bestående problem för resten av livet. I många andra fall kan man få hjälp att läka snabbt. Det finns tyvärr många kvinnor som inte blev sydda på ett bra sätt och som därmed fått komplikationer längre fram. En del har fått ersättning för sina skador.

 

Tyngdkänsla i underlivet efter förlossning

Många kvinnor som fött barn vaginalt upplever en slags tyngdkänsla i underlivet efter förlossning. Anledningen till detta är att underlivet och hela bäckenområdet utstår rejäl stress under en förlossning. Bäckenet är själva ”golvet” för buken, här finns mycket muskler som ska hålla saker och ting på plats. Efter en förlossning kan dock vissa få bristningsskador i musklerna, något som gör det omöjligt för kroppen att själv hålla inne gas och avföring eller kiss. Tyngdkänsla kan bero på att organen, slidväggarna och livmodern buktar ut nedåt. De kan hänga som en hängmatta ner mot slidöppningen vilket ofta känns obehagligt. I svåra fall kan man opereras, men det brukar gå att träna upp musklerna med hjälp av bäckenbottenträning.

 

Sex efter förlossning

Efter en förlossning kan det kännas lite nervöst att ha sex igen. Sex efter förlossning är såklart något naturligt men för kvinnan kan det kännas lite läskigt, särskilt om hon fick förlossningsskador. Det gäller helt enkelt om att prova sig fram och känna efter. För kvinnor som hade en bra förlossning utan några allvarliga förlossningsskador brukar det kännas bra att ha sex efter förlossning om det gått mer än sex veckor. På de veckorna hinner slidans muskler återgå mer till sitt normala tillstånd. Det krävs dock bäckenbottenträning för att få tillbaka flexibiliteten och styrkan i sitt underliv.

När man nyligen fött barn vaginalt kan det ofta kännas som att vaginan är slappare än normalt, inget konstigt eftersom ett barn krystats fram där. Dock är detta inte det enda problemet när du ska ha sex. Även sköra slemhinnor är väldigt vanligt efter en förlossning, alltså är risken större för infektioner. Det är alltså bra att använda kondom under den första tiden efter förlossningen.

Tänk på att aldrig ha sex om det gör minsta ont, besvären kan bli mycket värre då. Dessutom kan kroppen få svårt att läka om man gång på gång försöker ha sex trots att vaginan inte är återhämtad. Det finns många andra sätt att känna närhet på, som smekningar och massage.

 

Viktigt med kommunikation

En förlossning kan vara en traumatisk upplevelse för kvinnan, även om ni fått ert mirakel. Låt det ta den tid som behövs, inget bra kommer av att pressa eller stressa fram sex efter förlossningen. Mamman ska förstås känna sig läkt och bekväm med att ha sex, samtidigt som det är viktigt att ha en stöttande partner. Men självklart ska även partnern känna sig sedd. Det är därför det är så viktigt med kommunikation, prata med varandra och om hur allt känns. Det finns många sätt till närhet, även sexuell närhet utan just slidsamlag.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *