HUR?

För att utföra en korrekt snippgympa är det viktigt att hitta rätt muskler. Många kniper ihop skinkorna och låren, vilket är fel. För att hitta rätt muskler, börja med att knipa runt ändtarmen – ungefär som om du försöker hålla tillbaka en prutt – och fortsätt framåt.

Snippbärare fortsätter genom att spänna slidmusklerna och snoppbärare genom att spänna musklerna upp mot pung och penis. Håll emot under några sekunder och slappna sedan av. Det är viktigt att slappna av mellan knipen. I början är det bra att knipa två till tre sekunder för att sedan, ju starkare musklerna blir, knipa åtta till tio sekunder.

För att kontrollera att du använder rätt muskler kan du prova att knipa av strålen när du kissar. Det är dock mycket viktigt att inte använda detta som träningsmetod då det kan störa den reflexmässiga tömningen av urinblåsan.

 

Hur

 

Snippgympa kan göras för att träna styrka, uthållighet och/eller snabbhet.

  • Styrka tränas genom att knipa i fem till sex sekunder och sedan vila lika länge. I  början kan du knipa två till tre gånger i följd och öka på antalet, upp till ca tio gånger i följd, ju starkare du blir. Två omgångar knip per dag för att förebygga urinläckage. Tre till fyra omgångar knip per dag om du redan har problem med läckage.
  • Uthållighet tränas genom att knipa lite lösare, ungefär med halv styrka, så länge som du orkar. Görs som komplement till styrkeknipen.
  • Snabbhet tränas genom att knipa i ungefär tre sekunder och sedan vila lika länge. Upprepa tio gånger i följd en gång om dagen.

Ibland kanske knipövningar inte räcker. Du kniper och kniper men det hjälper inte, då finns Kontinet. Kontinet är ett oberoende nätverk mot inkontinens. Syftet med nätverket är att sprida kunskap och bidra till ett torrare och lite bättre vardagsliv för alla som är drabbade av inkontinens eller närliggande problem – från mage till underliv. I dagsläget har nätverket 2 600 inkontinenta medlemmar. Du är också välkommen, medlemskapet är gratis. Läs mer på kontinet.se

Tips om när du kan knipa hittar du här
Varför du bör knipa kan du läsa om här
Ett bra program för att komma igång efter graviditet och förlossning hittar du här
Annan bra info om knipövningar hittar du bland våra länkar 

 

Källa: Kontinet, 1177 Vårdguiden, SBU
Illustration: Maria Cruseman © Snippgympa 2012