Knip lugnt och tack för oss

Snippgympa började som ett skämt. På riktigt. Ett gäng nyblivna mammor som via Twitter påminde varandra om att knipövningar är av godo utvecklades till dagliga påminnelser, många intervjuer i press, radio och TV och blev till slut något som tusentals människor varje dag följer.

Snippgympa är ett folkhälsoinitiativ som under tre års tid drivits helt ideellt av två småbarnsmammor, ett initiativ som drivits i princip utan ekonomiska tillgångar och i total avsaknad av stöd från hälso- och sjukvården. Vi har deltagit i mässor, talat i Almedalen, gjort många och långa – men tyvärr fruktlösa – försök att samarbeta med landstingen och faktiskt lyckats med bravaden att få in ordet snippgympa i nyordslistan.

Under de senaste 1 095 dagarna har vi skickat ut drygt 4 500 påminnelser om att knipa till över 14 000 följare på Facebook, Twitter och Instagram. Utöver det har vi via vår webbplats snippgympa.nu och via media nått ut till många fler. Ett framgångsrikt skämt måste vi säga!

Idag den 17:e september 2015, på Snippgympas treårsdag, kommer dock påminnelserna att upphöra. Det må verka enkelt att påminna via sociala medier några gånger per dag och att slänga upp en bild på Instagram då och då, men Snippgympa innebär så mycket mer. Det är omvärldsbevakning, administration, kontakt med privatpersoner som söker hjälp (tyvärr ibland i fall där vården svikit) och mycket annat. Det är helt enkelt ett arbete som två privatpersoner – heltidsarbetande småbarnsmammor – utan adekvat utbildning inte längre mäktar med. Från och med imorgon, den 18 september, sker inga påminnelser via Twitter eller Facebook. Våra konton kommer finnas kvar, sidan på Facebook finns kvar, webbplatsen finns kvar och ni kommer självklart att kunna kontakta oss via e-post. Kanske återkommer vi i framtiden, kanske kommer hälso- och sjukvården äntligen en dag att förstå vikten av att på ett lustfyllt och tabubefriat sätt främja det som framför allt handlar om kvinnors hälsa, kanske kommer någon annan med ny energi att ta över. Till dess; fortsätt göra er snippgympa.

Knip lugnt och tack för oss!

sgsv

Nina Klose och Linda Ringblom
September 2015

Kommentera